Danışma Kurulu
Kurucu ve Program Yöneticisi
Elif Güney Menderes
Elif Güney Menderes, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. Lisansının son yılını Erasmus+ programının bir parçası olarak, Universitad Complutense de Madrid, İspanya’da geçirdi. Yüksek Lisansında BRICS ülkelerindeki yenilenebilir enerji işbirliğini çalıştı. Friedrich Naumann ekibine katılmadan önce Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gençlerin sorunlarını ele alan bir gençlik STK’sı olan Co-Opinion’nın kurucu ekibinde yer aldı. İstanbul Politikalar Merkezi ve Birleşmiş Miletler Kalkınma programı da dahil olmak üzere farklı kurumlarda stajyer ve araştırmacı olarak çalıştı. 2017 yılından beri Friedrich Naumann Vakfı’nda Program Yöneticisi olarak çalışmaktadır. İspanyolca ve İngilizce bilmektedir.
Proje Asistanı
Yiğit Göktuğ Torun
Yiğit Göktuğ Torun, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler - Felsefe bölümleri çift ana dal öğrencisidir. Lisansının üçüncü yılında Güney Kore'de Seul'da Sungkyunkwan Üniversitesinde değişim programı öğrencisi olmuştur. İleride Orta Doğu, göç ve entegrasyon konularına odaklanmayı planlamaktadır. Önceki yıllarda Kahire'de göçmen çocuklar üzerine bir projeye katılmış, Duisburg-Essen Üniversitesinde Türkiye merkezli göç araştırmalarında Erasmus+ stajı yapmıştır. 2022 Ocak'tan itibaren İnsan Hakları Akademisi asistanı olarak çalışmaktadır.
Proje Asistanı
Boran Eroğul
Boran Eroğul, Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği İlişkileri bölümünden mezundur. 2016-2017 senelerinde Eskişehir Belediyesi ile çalışan ve farkındalık arttırmaya yönelik sosyal projeler gerçekleştiren bir ekipte yer almıştır. Erasmus'unu iki dönem olacak şekilde Litvanya'da yapmış ve üniversitesinde kutuplaşmayı önleyici ve uluslararası etkileşimi arttırıcı medyatik projelere katılmıştır. İnsan Hakları Akademisi ile lisans eğitiminin son senesinde tanışmış; demokratik haklar ve temel insan hakları gibi kurslarda yer almıştır. Friedrich Naumann Vakfı'nda yaptığı stajını Aralık 2023'te tamamlamıştır. Halihazırda popülizm ve demokrasi üzerine çalışmaktadır. 2024'te İnsan Hakları Akademisi'nde Proje Asistanı olarak çalışmaya başlamıştır.
Akademik Danışman - Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Olgun Akbulut
Olgun Akbulut, İnsan Hakları ve Anayasa Hukuku alanında öğretim üyesidir. Araştırma alanları insan hakları, azınlık hakları ve karşılaştırmalı anayasa hukuku konularını ele almaktadır. Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinde post-doc misafir araştırmacı ve Raoul Wallenberg İnsan Hakları ve İnsani Hukuk Enstitüsünde (Lund/İsveç) doktora araştırmacısı olarak görev yaptı.
Prof. Dr. Akbulut’un çalışmaları, insan hakları ve anayasa hukuku alanında hem Türkiye’de hem de yurtdışında çeşitli akademik dergilerde yayınlanmıştır. Halen Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesidir.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Dr. Volkan Aslan
Doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Hukuku Bölümü’nde 2019 yılında tamamlayan Volkan Aslan 2011 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalında çalışmaktadır. 2013 yılında yüksek lisans tezi ile ilgili araştırmalarda bulunmak amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde 3 ay geçirmiştir. 2017-2018 yılları arasında ise doktora tezi ile ilgili araştırmalarda bulunmak üzere Almanya’nın Heidelberg'deki Max Planck Karşılaştırmalı Kamu Hukuku ve Uluslararası Hukuk Enstitüsünde bir yıl süreyle misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı olarak görevini sürdürmektedir.
Leicester Üniversitesi Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Önder Bakırcıoğlu
Önder Bakırcıoğlu, Uluslararası Kamu Hukuku ve İnsan Hakları Hukuku alanında öğretim üyesidir; özellikle ulusal ve uluslararası anlaşmazlıklarda güç kullanımı söylemi üzerine çalışmaktadır. Dr. Bakırcıoğlu, lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, yüksek lisans derecesini University of Utrecht-Malta’dan ve University of Essex’ten, doktora derecesini ise Naional University of Ireland’dan almıştır. 2008-2014 yılları arasında Queen’s University Belfast’ta öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Ağustos 2014 tarihinden itibaren Leicester Law School’da öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Leiden Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Rick Lawson
Rick Lawson, İnsan Hakları Hukuku ve Avrupa Hukuku üzerine öğretim üyesidir. Araştırmaları insan hakları, hukukun üstünlüğü ve Avrupa ulusüstü örgütlerinin bölgesel ve küresel insan haklarına katkısı üzerinde yoğunlaşmaktadır. Dr. Lawson Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine danışmanlık yapmaktadır. Geçmişte Strasbourg’ta Avrupa İnsan Hakları Komisyonunda avukat olarak çalışmıştır. AB Temel Haklar Bağımsız Uzmanları Ağının kurucu üyelerindendir. 2011-2016 yılları arasında Leiden Hukuk Fakültesi dekanı olarak görev yapmıştır. Halen Leiden Üniversitesinde öğretim üyesi ve Avrupa İnsan Hakları Hukuku Kürsüsü başkanıdır.
Gazeteci
Nevşin Mengü
Nevşin Mengü, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde, yüksek lisans eğitmini de Galatasaray Üniversitesinde “Türkiye üzerine toplumsal incelemeler” başlıklı teziyle tamamlanmıştır. Birçok medya kuruluşunda çeşitli görevler aldıktan sonra DW Türkçe YouTube kanalında Nevşin Mengü Soruyor programını sunmaya başlamıştır; ayrıca kendi adıyla kurduğu YouTube kanalında da haber sunmaya devam etmektedir.
Avukat
Veysel Ok
1984 Diyarbakır doğumlu olan Veysel Ok, 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuş, 2010 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden yüksek lisans derecesini kazanmıştır.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinin eş direktörü olan Av. Ok, aynı zamanda birçok önemli AİHM davasının avukatıdır. 2019 yılında Thomas Dehler ödülü ile ödüllendirilmiştir.
MSGSÜ Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Evrim Hikmet Öğüt
Evrim Hikmet Öğüt etnomüzikoloji doktorasını “Music in Transit: Musical Practices of the Chaldean-Iraqi Migrants in Istanbul” konulu teziyle İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezinde tamamlamıştır. Dr. Öğüt halihazırda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde öğretim üyeliği görevinin yanı sıra Etnomüzikoloji ve Folklor Bölümü Başkanlığı görevini yürütmektedir. Kendisi Suriyeli müzisyenlerin Türkiye’deki müzikal çalışmaları üzerinde araştırmalarda bulunmaktadır.