1 Ocak 2022 Cumartesi
Son Başvuru Tarihi
Siyasal Katılım Hakları Tematik Kursu
İnsan Hakları Akademisi (İHA), 2020 yılından beri, Türkiye’deki insan hakları alanındaki eğitim eksikliğini gidermek için çeşitli kurslar düzenlemekte, farklı etkinlikler ile insan hakları bilincinin yaygınlaştırılmasını sağlamaktadır. Geniş mezun ağı, seçkin eğitmen kadrosu ile ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar düzenleyen İnsan Hakları Akademisi, 2022 sezonuna “Siyasal Katılım Hakları Tematik Kursu” ile başlıyor.
Akademinin ikinci tematik kursu olan bu programda, siyasal katılım çeşitli yönlerden ele alınacak, seçkin eğitmenler ile konunun hak yönlü analizi yapılacaktır. 7 hafta ve 14 oturumdan oluşacak bu programın başında demokrasi kuramı çeşitli yönlerden incelenecek, devamında demokrasinin Türkiye’deki evrimi değerlendirilecektir. Bunu takiben seçme ve seçilme hakkı incelenecek, çeşitli grupların siyasal haklarının gelişiminin analizi yapılacaktır.
Kursun devamında da demokrasinin hayata geçirilmesinin en önemli araçlarından birisi olan seçim konusu masaya yatırılacaktır. Devamında siyasal örgütlenme hakkı bağlamında siyasal parti ve siyasal parti özgürlükleri anlatılacak; dijitalleşmenin medya ve siyaset üzerindeki etkileri incelenecektir. Bu yedi haftalık maratonun sonunda katılımcılar hem İHA’nın geniş mezun ağının bir parçası olup mezunlara sağlanan fırsatlardan yararlanabilecekler ve şartları sağladıkları takdirde sertifika almaya hak kazanacaklardır.
9 Şubat – 26 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kurs için toplamda 25 kişilik bir katılımcı grubu seçilecektir.
Başvuru tarihleri: 7 Ocak 2022 - 15 Ocak 2022
Kimler Başvurabilir?Üniversitelerin siyasal bilgiler, uluslararası ilişkiler, hukuk, kamu yönetimi, iktisat, ekonomi, finans, kültürel çalışmalar, kadın çalışmaları, insan hakları, sosyoloji ve psikoloji alanlarından en az dördüncü sınıf öğrencisi veya mezunu olanlar başvurabilir. Başvurucuların temel insan hakları eğitimi almış olmaları beklenmektedir.
Dersler Nasıl İşlenecek?Program, 09 Şubat – 26 Mart tarihleri arasında her hafta Cumartesi günleri 10:30-13:30, Çarşamba günleri 18:00-21:00 arası video konferansı şeklinde gerçekleşecektir. Programın %80’ine kamera ve ses bağlantısı katılan ve eğitmenler tarafından başarılı bulunan katılımcılara program sonunda sertifika verilecektir. Program kapsamında katılımcılara ilgili konuları kapsayan bir okuma paketi sağlanacaktır. Bu doğrultuda her ders iki aşamalı olarak gerçekleşecektir; ilk aşamada eğitmen tarafından mevcut haftanın konusu ile ilgili teknik bilgi sağlanacak ve bir sonraki aşamada ise katılımcılara aktif bir şekilde dâhil olabilecekleri bir tartışma ortamı ve uygulamalı örnek çalışmalar sağlanacaktır.